Ремонт каналізаційного колектору здійснять у травні

В суботу, 27 квітня, на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм по вулиці Незалежності,42, було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу який проходить у зазначеному місці. 

Колектор збудований у 1997 році із залізобетонних труб. Через нього відводяться стоки від 14 багатоповерхових будинків в районі Масани.

 Для обстеження стану каналізаційного колектору в місто Чернігів було запрошено фахівців КП «МІСЬКВОДОКАНАЛ» з міста Суми. Саме на цьому підприємстві є телеметрична лабораторія,  яка дозволяє оглянути стан каналізаційних мереж зсередини. Дана лабораторія була поставлена два роки тому в рамках програми міжнародної допомоги Україні.

 ДОВІДКА: Аналогічна лабораторія, але для водопровідних мереж, за тією ж програмою підтримки України одночасно була передана і КП «ЧЕРНІГІВВОДОКАНАЛ». Враховуючи значну вартість лабораторій, передбачалося, що фахівці з міста Суми та міста Чернігова будуть надавати допомогу в діагностиці каналізаційних та водопровідних мереж водоканалам зі всієї України. Наразі ця програма – в дії.

Відповідно до попередніх домовленостей, 1-го травня фахівці КП «МІСЬКВОДОКАНАЛ» (м. Суми) дослідили стан каналізаційного колектору, збудованого в районі Масанів у 1997 році. За результатами телеметричного дослідження було встановлено, що відбулася розгерметизація каналізаційного колектору на декількох ділянках. Колектор збудовано із залізобетонних розтрубних труб, які під впливом ґрунтових вод в зазначеному районі міста частково розкарбувалися. Саме через попадання води ззовні і відбувається вимивання піску в колектор, що призвело до утворення провалів на асфальтобетонному покритті тротуарів та дороги. Для усунення аварійності колектору його потрібно знов зробити герметичним.

Враховуючи той факт, що глибина залягання колектору складає 6 м, для проведення ремонтних робіт потрібен котлован шириною до 10 м. Але це, практично, неможливо через те, що на відстані 3 м від стінки колектору знаходиться магазин продовольчих та непродовольчих товарів. Взагалі, проводити такі роботи в густонаселеному районі міста доволі складно, через певні обмеження  для населення району, пов'язані з безпекою проведення робіт.

За таких обставин, найбільш прийнятним методом ремонту аварійного колектору є метод санації гнучким полімерним рукавом. В Україні є декілька підприємств, які мають практичний досвід виконання таких робіт та відповідне спеціалізоване обладнання.

Фрагменти телеінспекції каналізаційного колектору

В ході обміну досвідом між водопровідно-каналізаційними господарствами України, комунальне підприємство «ЧЕРНІВЦІВОДОКАНАЛ» повідомляло, що раніше виконувало роботи з відновлення каналізації методом санації гнучким полімерним рукавом із залученням підрядної організації ТОВ «АВТО-М», місто Запоріжжя.

Для припинення руйнації асфальтобетонного покриття, недопущення припинення водопостачання великого району в місті Чернігові та повноцінного відновлення роботи каналізаційного колектору, роботи по його ремонту потрібно виконувати терміново.

Враховуючи специфіку санації каналізаційного колектору та потребу в спеціалізованому технологічному обладнанні, на технічній раді КП «ЧЕРНІГІВВОДОКАНАЛ» було прийнято рішення щодо звернення до ТОВ «АВТО-М» (місто Запоріжжя) для розгляду можливості виконання відновлювальних робіт зазначеним вищим методом та подальшим укладанням прямого договору.

Інформація щодо термінів виконання робіт по ремонту каналізаційного колектору в районі Масанів буде відома вже наступного тижня. Наразі КП «ЧЕРНІГІВВОДОКАНАЛ» здійснює контроль за станом колектору та готує узгодження проведення робіт з представниками служб, чи мережі проходять в зазначеному районі міста.

 

03/05/2024

Написати нам